Croatian, Social, Network, Croatia, Forum, Hrvatska, Travel, Food, Wine, Politics, Religion
Search
HomeHomeLifestyle - Nač...Lifestyle - Nač...Food and DrinkFood and DrinkNajbolje Hrvatsko vino:Najbolje Hrvatsko vino:
Previous
 
Next
New Post
1/14/2013 11:31 AM
 
...
....Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


2. siječnja 2013.

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA
Sajmovi na listi „Sajmovi 2013“
Sajmovi na listi „Sajmovi 2013“ su svi sajmovi koje Hrvatska turistička zajednica organizira u suradnji sa svojim predstavništvima u svijetu. Na tim sajmovima postoji mogućnost suizlaganja od 4.8, 6.3, 8.0 ili 8.1 m2 , ovisno o veličini štanda i poziciji unutar štanda (detalji se nalaze u Ugovoru o suizlaganju). Molimo sve zainteresirane da se prijave za suizlaganje do navedenih rokova prijave. Napominjemo kako HTZ ima pravo odbiti prijavu neovisno o roku zbog nedostatka prostora. No, isto tako, u slučaju prekoračenja roka prijave, HTZ će prihvatiti istu ukoliko još postoje slobodna suizlagačka mjesta.


Sajmovi su podijeljeni na grupe:


Nacionalne prezentacije – turistički sajmovi na kojima HTZ nastupa sa štandovima veće površine i s većim brojem suizlagača. Na ovim prezentacijama hrvatska turistička ponuda prezentira se na četiri pulta turističkih regija, odnosno četiri cjeline:

Istra
Kvarner
Dalmacija - Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik
Zagreb, Središnja Hrvatska, Slavonija, Lika-Karlovac.

Info punktovi – sajmovi na kojima HTZ na štandu ne ističe hrvatske turističke regije, budući da su ti štandovi manjih površina s manjim brojem suizlagača. Na ovim sajmovima hrvatska turistička ponuda prezentira se na dva pulta na kojima se ističe logo znak „Hrvatska“.

Specijalizirani sajmovi – kamping i nautički sajmovi. Na kamping sajmovima ističe se logo znak „Hrvatska“ i web stranica www.camping.hr. Osim toga, posebno se promoviraju četiri grupacije povezane s morem: ronioci, marine, iznajmljivači plovila i brodari tj. organizatori kružnih putovanja.


...
....
 
New Post
1/22/2013 11:32 AM
 
...

pozivaju Vas na
«VINCEKOVO»
26. siječnja 2013.godine
P R O G R A M:
*
9,00 sati – okupljanje planinarskih društava na početku šetnice
"Za dušu i tijele - Mirko Fulir"
Obilazak šetnice i povratak na Trg pape Ivana Pavla II.
Organizator: PD „Grohot“ Marija Bistrica
*
...Vincekovo 2013.
...
Vincekovo 2013
Preštimani prijatelji,


Kakti prvi od pet zapovedanih vinogradarskih blagdana, Vincekovo bumo slavili dana 22. meseca Malo Božičnjaka/sečnja/leta gospodnjega 2013. godine, te je on zapovedani blagdan sakom pajdašu - domačinu makar i jednog trseka na brajdici imel.


Program:
14:30 Dolazak preštimanih pajdašov i lublenih pajdašic u vinorodno područje Garić
15:00 Blagoslov trseka - Blagoslov će vršiti vlč. Ivan Črnek,
17:00 Blagoslov trseka na OPG-u Rakić - Blagoslov će vršiti Zoran Homen,
18:00 Špelancija po Križevačkim štatutima na OPG-u Rakić - Zoran Homen.


Da bi se Vincekovo zbavilo kak Bog zapoveda i stare navade nalažu, celi ceremonijaluš pratit će tamburaši "Crveni lajbeki".
...
...

ZIMSKA IDILAČuvanje ovacaVikend za dvojeREZERVACIJE

DolazakChoose date
OdlazakChoose date
NASTAVI >>>
Kontakti i karta

Vuglec Breg
Škarićevo 151
Škarićevo - Krapina, Hrvatska
Tel: +385 49 345 015
Fax: +385 49 345 032
info@vuglec-breg.hr

GOOGLE KARTA >>>
NEWSLETTERKNJIGA DOJMOVAKorisni linkovi
Kako do nas?Turistička zajednicaVremenska prognozasubota, 19.1.2013. od 13 sati.
S prvim danima 2013. godine dolazi nam dan Sv. Vinka - „Vincekovo“, dan koji je ujedno i početak nove vinogradarske godine, a obilježavamo ga uz svečanu ceremoniju i vesele stare običaje.


Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovaj veliki vinogradarski blagdan i da zajedno uživamo u domaćim zagorskim specijalitetima i najboljim vinima iz našeg vinskog podruma.

Za tu prigodu smo pripremili aranžman sa vinskim Biškupom i zagorskim mužikašima.

Aranžman „Vincekovo"
- rakija dobrodošlice
- pečene kobasice i kuhano vino - na otvorenom
- ceremonija „Vincekovo“ u vinogradu od 15 sati
- večera i zabava uz zagorske mužikaše


Cijena aranžmana iznosi 180 kn po osobi13,00 sati – Trg pape Ivana Pavla II.
Bistrička dobrodošlica
Nastup Limene glazbe KUD-a „Lovro Ježek“ i sastava „Licitari“
Pozdrav organizatora
*
14,00 sati - Odlazak na lokaciju vinogorja Luči breg - Borje
Program „Vincekovog“ - vode ceremonijal mešter Štef uz članove KUD-a „Lovro Ježek“, sastav „Licitari“ i Udruge kuburaša „Barun Hellenbach“
*
Blagoslov trsja
*
U vinogorju Borje – Luči breg moći ćete uživati u domaćem vinu, kuhanom vinu i kobasicama, sve po popularnoj cijeni od 20,00 kuna

Svi ste pozvani ! Dobro došli !!!
...
Info – Vincekovo 2013.08SijInfo – Vincekovo 2013.
Categories: Vijesti
Vincekovo 2013. , Sveti Martin na Muri – Nedjelja 20.01.2013. Okupljanje u 13:30,start u 14:00 sati sa trga u Svetom Martinu na Muri. Pješaćenje u župni vinograd, priprema se bogat program, gostuje KUD “Sveti Jeronim – Štrigova”. Kotizacija 10 kuna. Svaki
...

Kontakt mail: pdbundek@gmail.com
Adresa: PD BUNDEK, p.p. 20, 40315 M. Središće

Običaji uz Vincekovo
"Trsek moj, zbudi se, bum te vrezal"

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Pitomi krajolik međimurskih bregi preplavljen je vinogradima i mnogobrojnim klijetima. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar "brajde". Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će nakon što su proslavili imendan svetog Martina dostojno obilježiti i dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja "službeni" početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze - sokovi će, znaći, ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu! Vinogradari će na Vinkovo krenuti u "gorice" i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna. Na dan svetog Vinka vinogradar ide u vinograd, po "sakomu vremenu", pa i "po deždu i po snegu". Na trseve objesi kobasice,kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo, zalije trs starim vinom i pri tom moli:

"Dragi Bog
čuvaj trsa mog
evo Ti zrelog vina
da bu dobra godina.
Oblake razmakni
sunce primakni
mraza zgoni
na tuču zvoni.
Se bum obdelal
da bi v jesen popeval
rozgvu si bum zel
i vu vodu del.
Sv. Vincek pokaži svetu
kak bu vu novom letu."

Sa trsa odreže nekoliko rozgvi i ako mu se posreći i odreže rozgve s trsa srednje rodnosti, koje će staviti u čašu s vodom, pa na prozor. Najbolje je da je takva rozgva u toploj prostoriji i pri danjem svjetlu. Voda se povremeno mijenja, a nakon dva, tri tjedna rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet. Po tome se vidi kako je trs prezimio, da li se "grožđe" smrznulo. Po tome se zna kakvu rezidbu u vinogradu valja primijeniti. Neki vinogradari nakon toga razbacaju po vinogradu češnjak da bi time zaštitili vinograd i vinovu lozu od bolesti. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Ako je više pajdaša, red je da svaki za uspomenu dobije po jednu granćicu trsa. Te stihove pučkog pjesnika Ivana Glavine usnuloj lozi pjevaju vinogradari i prijatelji vina. Prije povratka i prije bogatog ručka, zastaju u podrumu i zapjevaju još pokoju vinsku napitnicu. Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima -štatutima, od kojih su najpoznatiji oni Križevački. Stari narodni običaji bilježe da su se nekad, osim na Vincekovo, loza i zemlja blagoslovili vinom i prilikom kupoprodaje zemljišta ili vinograda.

"Tam gore na bregu trsek nam spi,
stari mi japa ga tužno gledi.
V roki gorične škarje drži,
prigne se k njemu, pak mu veli:
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal.
Dugo na tebi snegek je stal.
Ves si pozebel i tak mi te žal,
trsek moj, zbudi se, bum te vrezal.
Brajdice delal bum trseku svom,
trsek mi vrnul bu svojim plodom.
Dećicu moju bu hranil z grozdom
mene pak starega v kleti s vinom.
Z vinčekom svojim krepil me buš
par leti živlenja produkšal mi buš.
Zato, moj trsek, ti zahvalan bum,
do zadnje vure poštuval te bum."

 
New Post
4/28/2013 3:57 AM
 
Miljenko Grgić

Skoči na: orijentacija, traži


Miljenko Grgić (Desne, općina Kula Norinska, 1. travnja 1923.) - hrvatski vinar, suvlasnik vinarije Grgich Hills Cellar u Kaliforniji

Miljenko Grgić (eng. Mike Grgich) rodio se u mjestu Desne u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Njegova obitelj bavila se vinarstvom. Studirao je vinarstvo na Poljoprivredno - šumarskom fakultetu u Zagrebu (danas Agronomski fakultet). Godine 1954. otišao je u Njemačku na usavršavanje, zatim je emigrirao u Kanadu i konačno je dobio posao u vinariji u Kaliforniji. Radio je u području Napa Valley, poznatom po vinogradima.

Njegovo vino Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina. Prijateljevao je s Ronaldom Reaganom, koji je prvo bio guverner Kalifornije, a zatim predsjednik SAD-a. Grgićeva vina bila su vrlo cijenjena u Bijeloj kući. Reagan ih je nosio kao poklon stranim državnicima.

Osnovao je vlastitu vinariju u suradnji s partnerom Hillsom u Rutherfordu u Kaliforniji pod nazivom Grgich Hills Cellar na 147 ha.
 
Previous
 
Next
HomeHomeLifestyle - Nač...Lifestyle - Nač...Food and DrinkFood and DrinkNajbolje Hrvatsko vino:Najbolje Hrvatsko vino: